BRASILIANTERRIERI INFO

Historia

Brasilianterrieri on polveutuu São Paulon katukoirista. Lähimpänä se on kuitenkin 1800-luvulla tuoduista jackrussellinterrieristä, joita risteytettiin niin pinserin kuin myös chihuahuan kanssa.

Brasilianterrieriä on kutsuttu rodun kotimaassa jo sadan vuoden ajan FOX PAULISTINHA (= pieni São Paulolainen). Kun FCI hyväksyi rodukseen vuonna 1995, rodun nimeksi tuli brasilianterrieri / terrier brasileiro, mutta edelleenkin se tunnetaan Brasiliassa FOX PAULISTINHA.

Rotu kehittyi São Paulon miljoona kaupungissa, mutta pian se levisi nopeasti maaseudulle, missä siitä tuli hyvin suosittu, vahti ominaisuuden takia. FCI hyväksymisen jälkeen brasilianterrieri on levinnyt ympäri maailmaa.

Toisaltaan FCI hyväksymisen jälkeen rodun luonteen alamäki on alkanut jyrkästi. Brasiliassa suuret kasvattajat, käytävät multi-valioita taikka maailmanvoittajia jalostukseen, ja vai ajatellaan rodun tyyppiä ja näyttely pyttyjä, ei niin rodun luonnetta ”epäluuloinen” ja alkuperäisyyttä, vaan tahdotaan nätisti käyttäytyviä näyttely koiria, joiden jälkeläisiä on helppo myydä eteen päin.

HIGIENOPOLIS tuotti jo vuonna 1997 kaksi brasilianterrieriä Suomeen suoraan Brasiliasta.
Ensimmäinen HIGIENOPOLIS brasilianterrieri pentue syntyi vuonna 1998.
 


Dona Marina Camargo de Oliveira

Canil MARILU
Häntä voi kutsua rodun suureksi pioneeriksi,
hän on kasvattanut 50 vuotta FOX PAULISTINHA (brasilianterrieriä)

 

Luonne

Brasilianterrieri on helppohoitoinen sisukas koira. Brasilianterrieri metsästää tehokkaasti pikkupetoja/ -jyrsijöitä. Luonteeltaan sitkeä ja taistelutahtoinen. Se ei pelkää itseään suurempaa vastustajaa. Erinomainen vahtikoira. Kova äänisenä hakkujana se kykenee pysäyttämään vastustajan tai saa tämän ainakin hermostumaan.
· vilkas, eloisa nokkela
· älykäs
· nopea
· helposti opetettava
· nauttii esiintymisestä
· tuttavia kohtaan ystävällinen
· vieraita kohtaan epäluuloinen

 
Professori Alves, oli kuuluisa sirkuskoira kouluttaja Brasiliassa. Kuvan koirat edustaa autenttista brasilianterrieriä.

 

 

Millaiselle ihmiselle brasilianterrieri käy ?

Brasilianterrieri sopeutuu maalle ja kaupunkiin. Pieneen ja suureen asuntoon. Tarvitsee omistajan rakkautta ja aktiivista yhdessä oloa. Brasilianterrieri sopii perheen lemmikiksi ja on mukava harraste kaveri niin lapselle kuin vanhuksellekin. Brasilianterrierin kanssa voi harrastaa agilityä tai vaikka sirkus-temppuja, ja se on väsymätön lenkkikaveri. Brasilianterrieri sopii myös isonkoiran kaveriksi. Epäluuloisen luonteen takia se on myös oiva vahtikoira, ei kuitenkaan pureva vaan hälyttävä


© MARKO NURMINEN KENNEL HIGIENOPOLIS 2001-2005